Maca-juuri (Lepidium meyenii)

 



Maca-juuri (Lepidium meyenii) on ravinteikas kasvi, joka kasvaa Perun Andien vuoristossa yli 4000 metrin korkeudessa, mikä tekee siitä maailman korkeimmalla kasvavan viljelykasvin. Maca on osa ristikukkaiskasvien heimoa, ja sen juurta on käytetty sekä ravintona että perinteisessä lääketieteessä tuhansien vuosien ajan. Se tunnetaan erityisesti kyvystään parantaa seksuaalista terveyttä, lisätä energiaa ja parantaa yleistä fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

Ravintosisältö

Maca-juuri on ravinteikas, sisältäen merkittäviä määriä proteiineja, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se sisältää B-vitamiineja (B1, B2, B3, ja B6), C- ja E-vitamiinia sekä hyviä määriä kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä, mangaania, fosforia, seleeniä ja kuparia. Lisäksi maca sisältää erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, kuten alkaloidit, sterolit, flavonoidit, ja glukosinolaatit, jotka voivat edistää sen terveysvaikutuksia.

Terveyshyödyt

Seksuaalinen terveys ja hedelmällisyys: Maca-juuren on osoitettu parantavan seksuaalista halukkuutta sekä miehillä että naisilla. Se on myös yhdistetty parempaan siittiöiden laatuun ja liikkuvuuteen miehillä sekä hormonaalisen tasapainon tukemiseen naisilla.

Energian lisääminen: Maca voi auttaa lisäämään energian tasoa ja kestävyyttä, mikä tekee siitä suositun urheilijoiden ja fyysisesti aktiivisten ihmisten keskuudessa.

Mielialan parantaminen: Macassa olevat yhdisteet voivat auttaa lievittämään masennusta ja ahdistusta, parantamaan mielialaa ja yleistä henkistä hyvinvointia.

Antioksidanttivaikutus: Maca sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä.

Käyttö ja annostus

Maca-juurta on saatavilla useissa eri muodoissa, kuten jauheena, kapseleina, tabletteina ja nestemäisinä uutteina. Jauhemuoto on yleisin ja sitä voidaan lisätä smoothieihin, leivonnaisiin tai muihin ruokiin. Ei ole olemassa vakiintunutta annostusta, mutta yleensä suositellaan aloittamaan pienellä annoksella (esim. 1–3 grammaa päivässä) ja säätämään annosta tarpeen mukaan.

Varotoimet ja sivuvaikutukset

Maca on yleisesti turvallinen useimmille ihmisille, mutta joillakin voi olla herkkyys tai allergia sen komponenteille. Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen macan käytön aloittamista. Koska maca voi vaikuttaa hormonitasoihin, henkilöiden, jotka kärsivät hormoniriippuvaisista sairauksista, kuten rintasyövästä, tulisi olla varovaisia sen käytössä.

Maca-juuren suosio ravintolisänä on kasvanut viime vuosina sen potentiaalisten terveyshyötyjen vuoksi. Kuten kaikkien ravintolisien kohdalla, on tärkeää käyttää niitä osana tasapainoista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa.





Kommentit

Suosituimmat postaukset

Ametisti

Chakrat

Vuorikristalli

Sahasrara, kruunuchakra

Manipura solar plexus -chakra

Svadhisthana sakraalichakra

Ashwagandha (Withania somnifera)

Kirkas vuorikristalli

Tulsi (Ocimum sanctum)